Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olduğunu belirten Afşin İlçe Sağlık Müdürü Uzman Dr.Mehmet Boz, Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri, kalın bağırsak ve akciğer kanserlerinden sonra dördüncü sırada görülürken, ülkemizde de ilk on kanser türü içinde yer alarak önemini korumaktadır. Ülkemizde rahim ağzı kanserinin görülme sıklığı yüz binde 4,3’tür. Rahim ağzı tarama (HPV- DNA) testleri 30-65 yaş arası tüm kadınlarımıza Toplum Sağlığı Merkezlerine bağlı KETEM’lerde, 5 yılda bir ücretsiz olarak yapılmaktadır. Kırsal ve dezavantajlı gruplarımıza mobil tarama araçları ile tarama hizmetlerimiz de devam etmektedir. Kanserde en iyi tedavi yolu erken teşhistir. Devletimizin ücretsiz sağladığı bu imkanlardan vatandaşlarımızın vaktinde yararlanması kendi sağlıkları açısından önem arzetmektedir. Kendi aile hekimlikleriniz aracılığı ile ya da direk ilçe sağlık müdürlüğüne gelerek tarama işlemini yaptırabilirsiniz dedi.
Ayrıca İlçe Sağlık Müdürlüğü Doktorlarımızdan Dr.Ayfer Kara’nın hazırladığı Farkındalık yazısını da paylaşan Uzm.Dr.Mehmet Boz, Erken teşhis her zaman hayat kurtarır dedi.
İşte o bilgilendirme yazısı;
RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ
Rahim ağzında gelişen bir kanser türü olan rahim ağzı kanseri tarama yöntemleriyle erken tanı alarak hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabilirliği kanıtlanmıştır.
*Peki rahim ağzı kanseri neden önemlidir?
Önlenebilen bir hastalıktır.
Erken teşhisle %100 tedavi edilebilir bir kanserdir.
RİSK FAKTÖRLERİ
30 yaŞ üzerinde olup tedavi edilmemiş hpv (insan papilloma virüsü) veya cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlarınız varsa,
16 yaş öncesi erken yaşta aktif cinsel yaşama başlama,
Birden fazla eş partner varsa,
Düzenli şekilde rahim ağzı kanseri taramaları yapılmadıysa
Sigara içmek, düzensiz beslenmek
Uzun süre [5yıldan fazla]doğum kontrol hapı kullanmak
Aşırı kilo, obezite durumu, zayıf bağışıklık sistemi
Rahim ağzı kanseri olan kız kardeş ve anne varsa
Doğumdan önce DES (dietilstilbesterol) maruziyeti
PEKİ, BELİRTİLERİ NELER?
Kanser öncesinde gelişen değişiklikler genelde belirti vermeyip ancak pelvik muayene, pap testi, HPV ile erken dönemde tespit edilir
Pis kokulu artan miktarda vajinal akıntı
Sırt, bacak, cinsel organda ağrı varsa
Yorgunluk, kilo kaybı, iştahsızlık varsa
İdrar yaparken ağrı varsa
Daha uzun ve daha ağır adet kanaması varsa
Cinsel ilişki sırasında ağrı varsa
Menopoz sonrası kanama varsa hemen bir sağlık uzmanına başvurmak gerekmektedir.
ERKEN TEŞHİS
Tarama ve erken teşhisle tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. HPV ile ilişkili en yaygın hastalıklardan birisidir. İKİ TESTİ VARDIR.
PAP TESTİ, rahim ağzındaki prekanseröz değişikleri arama esasına dayanır.
HPV TESTİ, hücresel değişiklere neden olacak virüs tespitini sağlar. Her iki test de son derece AĞRISIZ ve BASİT işlemlerdir. 30-65 yaş aralığındaki kadınlara her 5 yılda bir taramalar yapılarak erken teşhiste hayli yol alınmıştır.
NERDE YAPILIR BU TESTLER?
Taramalar ÜCRETSİZ olarak kanser erken teşhis tarama ve eğitim proğramlarında (Ketem)Aile sağlığı merkezi, toplum sağlığı merkezi, sağlıklı hayat merkezlerinde yapılabilmektedir.
30-65 YAŞ aralığındaki tüm kadınlarımızı belirtiler olsun veya olmasın erken teşhis için AFŞİN İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEKİ KETEM BİRİMİMİZE davet ediyoruz.
ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR…