Afşinli Akademisyen İngiltere’nin Bournemouth Üniversitesi’nde Prof. Doktorluğa kabul edildi. 42 yaşında ki Afşinli Akademisyen Afşin’e bağlı Gözpınar mahallesi doğumlu. Ortaokul ikinci sınıfta ailesiyle beraber Yurt dışına çıktı. Azim ve gayretiyle her daim takdir edilen Akademisyen İngiltere’nin Bournemouth Üniversitesi’nde Prof.Dr. unvanı aldı.
Gençlerimize örnek ve motivasyon olması için şu anda İngiltere’de bulunan Prof.Dr.Hüseyin Doğan ile hayatına,yaşamına ve hedeflerine ilişkin geniş bir Röportaj yaptık.
Prof. Dr. Hüseyin Doğan kimdir?
Afşin’in Gözpınar Mahellesi’nde yasayan Rıza ve Gülistan Doğan’ın beş çocuğundan dördüncüsü olarak Afşin’de dünyaya geldi. İlkokulun dört senesini Gözpınar’da ve bir senesini ise Afşin Atatürk İlkokulu’nda okudu. Afşin Lisesi’nde ortaokul iki sonrası ailesi ile yurtdışına çıkan hemşehrimiz Hüseyin Doğan İngiltere’nin Bournemouth Üniversitesi’nde 42 yaşında Profesör oldu.
Son 10 senedir akademisyen olarak bilimsel çalışmalara imza atan Prof. Dr Hüseyin Doğan’ı yakından tanıyalım.
Eğitiminiz ve uzmanlık alanınız nedir?
Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimimi İngiltere’nin seçkin üniversitelerinde tamamladım. Bunlar arasında dünyanın ilk 10 üniversite listesinde yer alan University College London (UCL) var. Yüksek lisansım UCL’den. Doktoram ise İngiltere’nin ilk 10 üniversitesi arasında yer alan Loughborough Üniversite’sinden. Doktora yaptığım üniversitenin mühendislik fakültesinde 2010 yılında, en iyi doktora öğrencisi ödülüne layık görüldüm.
Benim uzmanlık alanım Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri. Araştırma yaptığım konular arasında İnsan Bilgisayar Etkileşimi, Sistem Mühendisliği, Dijital Sağlık, Ulaşılabilirlik ve Yardımcı Teknolojiler var. Son zamanlarda İnsan Merkezli Yapay Zeka, Makine Öğrenimi ve Otomasyon üzerine doktora öğrencilerim ile bilimsel çalışmalar gerçekleştiriyorum.
Afşin’i ziyaret ediyormusunuz ve öğrencilik yıllarınızdaki arkadaşlarınızla irtibatınız var mı?
Pandemi sırasında bir yıl hariç, son 23 senedir her yaz Afşin Gözpınar’a geliyorum. Hatta bazı seneler birkaç defa uğradığım oluyor.
Afşin’li sınıf arkadaşlarım ile irtibatım genelde yazları oluyor. Bu değerli arkadaşlarım arasında Şekerbank Afşin Şube Müdür Yardımcısı Timurhan Gök, Afşin Fen Lisesi Müdürü Cuma Kılınç ve Özbolat Şirketler Grubu CEO’su Ünal Özbolat var. Bizim Afşin Lisesi’ndeki 1/C sınıfı çok başarılı öğrenciler yetiştirdi. Bir diğer sınıf arkadaşımız ise Psikiyatrist Uzm. Dr. Salim Görkem Meşe. Köylüm ve sınıf arkadaşımız Gülay Ergönül ise İngiltere’de bir şirkette E-Ticaret alanında Finans Direktörü. İsmi aklımda kalmayanların affına sığınıyorum ve umarım arkadaşlarımızla tekrar görüşme şansımız olur. Ayrıca üzerimiz de emeği olan öğretmenlerimize minnettarız.
Yurtdışı eğitiminiz sırasında hangi zorluklarla karşılaştınız?
Yurtdışında eğitim ve kariyer hayatı pekte kolay olmuyor. Londra’da okuduğum zamanlarda cep harçlığımı çıkarmak için çalıştığım işler arasında McDonald’s, Balık & Patates (Fish & Chips) restoranı, Internet Cafe, Süpermarket, Manav, sürücü okulunda tercümanlık ve kolej öğretmenliği var. Yani hayat görüldüğü kadar kolay değil.
İngiltere’de nasıl Profesör olunuyor ve Profesörler genelde ne yapıyorlar?
Bu yazın gerçekleşen Profesörlük mülakatıma toplam 6 kişi katıldı Rektör, Dekan, Bölüm Başkanı, başka fakülteden bir Profesör, İnsan Kaynakları Başkanı ve Uzman Gözlemci. OYBİRLİĞİ ile başvurumu kabul ettiler.
Profesörler üniversite de sadece ders vermiyor, bilimsel araştırmalar yapıyorlar. Mesela ben bu sene sadece 24 saat ders veriyorum. Gerisi lisans, yüksek lisans ve doktora tezi danışmanlığı, yönetim kadrosu üyeliği, bilimsel araştırmalar, konferans gibi etkinliklerle geçiyor.
Yaptığım işlerden biraz örnek versem, Profesörlük unvanı için ne tür çalışmalar gerekiyor konusu netleşir:
– 50 akademisyenin çalıştığı “Bilgisayar Bilimleri Araştırma Merkezi” Kurucu Direktörlüğü yaptım.
– “İnsan-Bilgisayar Etkileşimi Araştırma Grubu” Kurucu Başkanlığı yaptım.
– Bölüm Başkan Yardımcılığı yapıp 4 tane master bölümü oluşturdum. Bunlardan biri dünyada ilk “Siber Güvenlik ve İnsan Faktörleri” masteri ve bir diğeri ise İngiltere ki ilk “Dijital Sağlık ve Yapay Zeka” master programı.
– Birleşik Krallık Parlamentosu’nda ve Lordlar Kamarası’nda toplantılara katılıp, milletvekili ve bakanlara araştırmalarım hakkında sunumlar yaptım. Düşünce kuruluşlarına danışmanlık yaptım.
– BBC TV kanalında ana habere çıktım ve BBC radyo yayınına canlı konuşmacı olarak katıldım. The Sunday Times ve Bournemouth Echo gibi gazetelerde araştırmalarım haber oldu.
– Maldivler, Sri Lanka ve Umman’daki üniversitelerde müfettişlik yaptım.
– 9 tane doktora öğrencisi ve 3 tane doktora sonrası araştırmacı mezun ettim. Bunlar arasında İngiliz, Galli, Çinli, Nijeryalı, Suudi Arabistanlı, Pakistanlı doktora öğrencilerim oldu.
– 150’den fazla yayınım var, bunlara kitaplar, makaleler ve bilimsel dergiler dahil. 25’ten fazla ülke ve 40’tan fazla şehir de konferanslara ve etkinliklere konuşmacı olarak katıldım.
– İnme/Felç, MS ve Cilt Kanseri hastaları için teknolojisi geliştirmek için araştırma projeleri yönettim.
– Hem ‘Polisler’ ve hem de ‘Evsizler’ için akıllı telefon uygulamaları geliştirdim.
– Toplam 40 projeye (~9 milyon sterlinlik) başvuru yaptım. Proje kabul oranım 47.5%. Buna Cambridge Üniversite’si ile kazandığım 2.2 milyon sterlinlik proje dahil.
İlkokuldan tutun Profesörlük kariyerinize kadar olan akademik süreci bizlere özetlermisiniz?
Akademik yolculuğuma baktığım da altı yaşından beri toplam 11 ayrı okul da okumuşum. Buna 4 ayrı üniversite dahil ve şöyle sıralayabiliriz:
2023 Profesör
2020 Doçent (Associate Professor)
2017 Baş Akademisyen (Principal Lecturer)
2014 Kıdemli Akademisyen (Senior Lecturer)
2012 Dr. Öğretim Üyesi (Lecturer/Assistant Professor)
2012 Doktora, Loughborough University
2004-2012 Yüksek Bilim Adamı, Özel Sektör
2003 Master, University College London (UCL)
2000 Lisans, Queen Mary University of London
1996 Fortismere School & Sixth Form + Hornsey Sixth Form
1994 Kingsmead School
1993 Gesamtschule Mettlach-Orscholz
1992-1993 Afşin Lisesi
1990 Afşin Atatürk İlkokulu
1987-1992 Gözpınar İlkokulu
1981 Doğum
Akademik kariyeriniz sürecinde birçok ülke ve şehir geldiğinizi belirtiniz. En çok beğendiğiniz ilk 5 yeri sıralarmısınız?
Dünyanın neresine gidersem gideyim Gözpınar’ın ayrı bir yeri var bende. Çocukluğumun geçtiği yer. Rüyalarımda Gözpınar geçince en çok mutlu oluyorum.
Gözpınar haricinde ilk beş yer: Alaska, Hawaii, Maldivler, Miami ve New York. Ekim sonunda Sidney ziyaretlerim olacak. Konferanslarda sunumlarım var. Ayrıca memlekette ise İstanbul’un ayrı bir yeri var.
Hobileriniz nelerdir?
Son zamanlar daha fazla kitap okuma, yürüyüş, balık tutma, film izleme, saz ve türkü. Acemi olarak Bağlama ve Ruzba ile ilgileniyorum. Geçmişte hobilerim arasında koşu, futbol, bir tür bilardo olan Snooker, tenis, masa tenisi ve voleybol vardı. Son üç zenedir dizlerim de sorun var ve koşuya devam edemiyorum. Her koşan kişi gördüğüm de imreniyorum. Zamanında yarı maraton koşmuştum ve hedefim de maraton koşmak vardı. Dizler iyi olursa tekrar koşuya başlamak isterim.
Son eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Profesörlük mülakatı öncesi 11 yaşındaki kızım Zara ile konuştum. Zara bazen YouTuber, bazen Astronot, bazen Bilim Kadını, bazen Aktris, hatta bazen Birleşik Krallık Başkabanı olmak istiyor. Ben mülakata hazırlanırken bana “baba kendine güven ve sakin ol, bilmediğin yerden çıkarsa, bilmiş gibi yap” dedi, akıl verdi. Dediğini yaptım ve oldu. Mutluyum. Umarım gençlerimize örnek oluruz. İnsan isterse her şeyi başarabilir. Gençlerimiz eğitiminden asla vazgeçmesinler. Hedef koymak ve inanmak başarmanın yarısıdır diyor ve herkese sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.
Kıymetli hemşehrimize sorularımıza verdiği cevaplardan dolayı teşekkür ediyor, hayatında başarılar diliyoruz.