Ülkemizde bugün en çok parlatılması gereken okulların meslek liseleri olduğunu düşünüyorum. Çünkü maddi kalkınmanın temelinde mesleki eğitimin çok önemli bir yeri vardır.
28 Şubatın dolaylı mağduru olmuş, bünyelerindeki orta okullar kapatılmıştı. Yıllar geçmiş olmasına rağmen, meslek liselerimiz hala kendine gelebilmiş değiller. Doğal olarakta iş kollarının ihtiyacı olan kalifiye elamanlar istenilen seviyede yetiştirilememekte, ara eleman ihtiyacı karşılanamamaktadır.
Bunun çözümü ise ancak mesleki eğitimi geliştirmekle mümkün olur. Bunun için de mesleki eğitimi cazip kılacak çeşitli projeler geliştirmelidir. Bünyelerinde ortaokullar yeniden açılmalıdır. Bakanlığın ilgili birimi, “bir okul nasıl parlatılır?” sorusunun cevabını din öğretimi genel müdürlüğünün uygulamalarından bulabilir. Adamlar dört yıl boyunca burs vereceğiz, yeme içme, barınma ihtiyacını karşılayacağız, alanında en başarılı hocaları bulacağız, hatta profesörlere, doçentlere ders verdireceğiz diyerek başarılı öğrencileri okullarına kazandırmaya çalışıyor. Sizin hiç mi böyle bir imkanınız yok? Bir sürü meslek odaları var, bunlar ne işe yarar? Hani meslek lisesi, memleket meselesiydi? Ne meseleymiş amma. Böyle bir derdi olanlar meseleyi taa temel eğitimden ele alır. İlgi, istidat ve kabiliyetlere göre talebeler yönlendirir. Böylece meslek erbabı da çekirdekten yetiştirilmiş olur. Var mı böyle bir şey?
Tabi hükümet edenlerin bunu dert edinen bir eğitim politikasının olması gerekir. Öyle bir derdin olmadığını da mesleki eğitimin yüzde otuzlarda seyretmesinden anlıyoruz. Ha bunları bir imam hatip meslek dersleri öğretmeninin yazması ise işin vehametinin diğer bir boyutu.
Eğer biz bu gün meslek liselerini en az imam hatip okulları kadar önemsemezsek, ne adam akıllı üretim olur ne de işsizlik sorunu çözülür.
Selam ve dua ile…
*
Ramazan Tahiroğlu