Afşin’de Meme Kanseri Farkındalık Ayına ilişkin İlçe Sağlık Müdürlüğünden açıklama!
Hem İlçe Sağlık Müdürü Uzman Dr.Mehmet Boz hem de İlçe Sağlık Müdürlüğünden Dr.İbrahim Gürbüz yaptıkları açıklama ve bilgilendirme ile Meme Kanserine dikkat çektiler.
İşte o açıklamalar.
ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR
Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 01-31 Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir.
Meme kanseri, dünyada en sık görülen kanser türü. Her sekiz kadından birinde görülüyor ancak pek çok kadın “Beni bulmaz, benim başıma gelmez” inancıyla erken teşhis fırsatını kaçırıyor. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı verilerine göre yılda ortalama 15 bin kadında görülen meme kanserini tetikleyen çeşitli faktörler bulunuyor. Genetik faktörler, çevre koşulları ve yaşam biçimi bu kanser türünü tetikleyebiliyor. Nedeni ne olursa olsun yine Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türk kadınlarında görülen kanser vakalarının yüzde 20-25’ini oluşturan meme kanseri, erken teşhis edildiğinde yüzde 100’e varan oranda tedavi edilebilen bir hastalık.
Meme kanseri ileri dönemlere gelene kadar belirti vermeyebilir. Meme kanserine erken dönemde tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırmaktadır. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlenmesidir.
Bu maksatla İlçe Sağlık Müdürlüğü doktorlarından İbrahim Gürbüz tarafından hazırlanan yazı ekte vatandaşlarımıza sunulmuştur.
Uzm.Dr. Mehmet Boz
İlçe Sağlık Müdürü
MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI : FARKINDAYIM KORKMUYORUM
Ekim Ayı Dünya Sağlık Örgütü Tarafından tüm dünyada Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir. Ekim ayı boyunca meme kanserinde erken teşhisin, elle muayene ve mamografinin önemi vurgulanarak tüm insanların bu konuda bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli kurum ve kişiler aracılığıyla konu ile ilgili eğitimler, konferanslar, toplantılar ve bilgi içerikli yayınlar düzenlenmekte farkındalık oluşturma adına çeşitli çalışmalar yürütülmektedir.
Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türü olup tüm dünyada her yıl milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine yol açan multidisipliner yaklaşım gerektiren çok önemli bir sağlık sorunudur. Ülkemizde yılda en az 20.000 kişinin meme kanseri teşhisi aldığı bilinmekte olup, ne yazık ki olguların büyük bir bölümü geç evrelerde teşhis edilmektedir Meme kanseri, korunulabilinir, erken tanısı ve tedavisi mümkün, organ kaybının olmayabileceği bir kanser olduğu halde, farkındalığın olmaması ve ileri evrede tanı konulması nedeniyle yaşam süresini kısaltmakta ve organ kaybına neden olmaktadır. Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha başarılı olmakta hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır.
Meme kanseri erken dönemde belirti göstermez. Bu nedenle hiçbir belirti olmasa dahi tüm kadınların meme kanseri konusunda bilinçli olması ve muayenelerini aksatmaması gerekmektedir. Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak memede çekintiler, şişlikler, bozulmalar, meme derisinde kaşıntı, tahriş, kızarıklık, kabuklaşma veya kalınlaşma ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır.
Meme kanseri için pek çok risk faktörü vardır. En önemli risk faktörü kadın olmaktır. Bunun dışında ileri yaş (>50 yaş), erken yaşlarda adet görme, hiç doğum yapmamış olmak, ileri yaşta doğum yapmış olmak (>30 yaş), emzirmemiş olmak, çocukluk çağında göğüs bölgesine uygulanan radyoterapi, menopoz sonrası uzun süreli hormon replasman tedavileri, uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı, kronik alkol kullanımı, obezite, ailesel ve genetik faktörler, birinci derece akraba da meme kanseri olması meme kanseri riskini arttırmaktadır.
Meme kanserinde erken tanı çok önemlidir. Erken tanı için; doktor muayenesi ve 40 yaşından sonra mamografi önemlidir. Hiçbir şikâyet olmasa bile 16 yaşından itibaren, adet kanaması bittikten üç ile beş gün sonra kendi kendine muayene ve 20 yaşından sonra her sene doktor muayenesi, elle tespit edilemeyecek kadar küçük lezyonların tespit edilmesi için 40 yaşından sonra 2 yılda bir mamografi çekilmesi önerilmektedir.
Kendi kendine muayene; aydınlık bir odada, ayna karşısında sadece parmak uçları ile çok bastırmadan yapılır. Meme başı dâhil, tüm meme dokusu dairesel hareketler ile değerlendirilir. Ayrıca koltuk altını da kontrol etmek gerekir. Amac; erken dönemde kanseri yakalayabilmektir. Böylece tedavi etme şansı artmaktadır”
Tüm kanserlerde olduğu gibi; sebze ve meyveden zengin, uygun koşullarda hazırlanmış gıdaların tüketimi ile sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yerleştirilmesi, fiziksel aktivitenin artırılması, sağlıklı kiloda olma, sigara ve alkol kullanımından uzak durma ile meme kanseri riski azaltılabilmektedir. Emzirmenin meme kanserinden koruduğuna dair çok sayıda çalışma bulunduğu için tüm annelerin bebeklerini en az 2 yıl süreyle emzirmeleri önerilmektedir.”
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, kurmuş olduğu Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ve Gezici Tarama Sistemleri ile ücretsiz meme kanseri taraması yapmakta ve meme kanserinin erken tanı ve tedavisi için çaba göstermekte, kanserden ölümleri en aza indirmeye çalışmaktadır. KETEM birimleri meme kanserinin nedenleri, risk faktörleri, belirtileri, tarama, tanı ve tedavi yöntemleri ve kanserden korunacak sağlıklı yaşam koşullarına yönlendirme konularında kadınlar için eğitimler düzenlemekte ve hastalığın gelişmesini engellemek, ertelemek ya da hastalığın sonuçları ortaya çıkmadan önlemek için tarama programları geliştirmektedir. Tüm kadınlarımız İlçe Sağlık Müdürlüklerimiz bünyesindeki KETEM’lere, Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri’ne(ASM) müracaat ederek gerekli bilgilere ulaşabilirler ve tarama için başvuru yapabilirler. Taramalar ve mamografi çekimi ücretsiz yapılmaktadır.
Dr.İbrahim Gürbüz
Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü