Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından Grip ile ilgili bir bilgilendirme yazısı paylaşıldı.
Konuya ilişkin açıklamada bulunan Afşin İlçe Sağlık Müdürü Uzm.Dr.Mehmet Boz,Grip, özellikle soğuk kış aylarında ya da mevsim geçişlerinde insanların en büyük sorunlarından biri haline geliyor. Özellikle solunum ve dolaşım sistemini etkilediği gibi tüm organlarda çeşitli zararları görülebiliyor. Genel vücut direnci ve savunma sistemi güçlü olduğu sürece ciddi bir hastalık olarak görülmüyor. Ancak ileri yaşlarda, yeni doğanlarda, bağışıklık sisteminin zayıfladığı kronik hastalıklarda, dolaşım ve solunum sisteminin hastalıklarında, kanser hastalarında, organ nakli yapılan hastalarda, AIDS gibi bağışıklık sistemini zayıflatan diğer hastalıkların varlığında son derece ağır sonuçlara neden olabiliyor. Bu kapsamda vatandaşlarımızın grip hakkında bilgi sahibi olmaları için kurum hekimimiz Dr. Mustafa Çetin’in hazırladığı yazıyı paylaşıyorum dedi.
Grip Nedir?
Grip ya da tıptaki adıyla influenza, influenza virüslerinden kaynaklanan, ani gelişen, çoğunlukla burun, boğaz ve sonrasında akciğerleri tutan bir tür solunum yolu enfeksiyonudur. Enfekte kişinin hapşırması, öksürmesi ya da konuşması sırasında etrafa yayılan virüslü damlacıkların sağlıklı kişiye bulaşması ile kişiden kişiye geçen hastalık, her yıl pek çok sayıda kişiyi hasta eder. Çoğunlukla sonbahar mevsiminin sonu ile ilkbahar mevsiminin başı arasında görülen grip, bu özelliğiyle mevsimsel grip olarak da adlandırılır.
Grip Belirtileri Nelerdir?
38 derece ve üzeri ateş, Yorgunluk, Hâlsizlik, Baş ağrısı, Kas ve eklem ağrıları, Kuru öksürük, Burun akıntısı, Hapşırma, Solunum güçlüğü, Boğaz ağrısı, Bulantı, Kusma, Üşüme, Terleme
Soğuk Algınlığı ve Grip Arasındaki Fark Nedir?
Soğuk algınlığı ve grip, farklı virüslerden kaynaklanan solunum yolu hastalıklarıdır. Soğuk algınlığı, yalnızca üst solunum yolunu etkilerken grip, akciğerler de dahil olmak üzere tüm solunum sistemini etkiler. Dolayısıyla gripte oluşan ağrı, ateş ve hâlsizlik gibi belirtiler, soğuk algınlığına kıyasla daha şiddetlidir. Soğuk algınlığında nadir görülen ateş, öksürük ve baş ağrsı gripte genellikle vardır. Soğuk algınlığı engellenemezken grip, aşılama ve ilaçlarla önlenebilir.
Grip Aşısı Nedir?
İnfluenza virüsü, zatürre gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.Gribin neden olduğu enfeksiyondan korunmak için en etkili yöntem aşılanmaktır. Grip aşıları son derece güvenilir olsa da influenza virüsünün nitelik değiştirme özelliğinden dolayı %100 olarak koruma sağlamaz. Ancak kişinin pek çok influenza virüsüne karşı bağışıklık geliştirmesini sağlayarak grip olma olasılığını düşürür.
Şu kişilerin mutlaka grip aşısı yaptırması önerilir:
Diyabet hastaları- Akciğer, kalp ve böbrek gibi kronik hastalığı olanlar -Bakım evinde yaşayan kişiler-Yüksek riskli hastalarla birlikte yaşayanlar-Sağlık çalışanları-50 yaş ve üzerindeki kişiler-Hamileler
Gripten Nasıl Korunulur?
Hastalıktan korunmada en etkili yöntem grip aşısıdır. Etkin ve güvenli aşılar tüm dünyada 60 yıldan uzun süredir kullanılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü virüsün değişikliklerini yakından takip edip, aşı içeriği için yıllık önerilerde bulunur. Her yıl aşı içeriği Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri dikkate alınarak hazırlanır.
-Grip aşısı grip mevsimi boyunca (ekim-mart ayları arasında) yaptırılabilir.
-Gripten korunmanın en önemli yollarından biri de kişisel hijyen kurallarına dikkat etmek ve ellerin bol su ve sabun ile yıkanmasıdır.
-Kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmak grip bulaşmasında etkili olduğundan, gerekli olmadıkça bu gibi ortamlardan uzak durulması önerilmektedir.
-Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır. Grip olan kişilerin; toplumda
hastalığın yayılımına neden olmamak için, hastalık süresince toplumdan ve kalabalık ortamlardan uzak durması, zorunluluk durumlarında mutlaka maske kullanması, hekimin öneri ve tavsiyeleri doğrultusunda ilaç kullanmaları gereklidir.
-Ağız, burun ve gözlere kirli eller ile temas edilmemelidir.
-Hastanın temas ettiği veya virüsün bulaşmış olabileceği sık kullanılan ve dokunulan yüzeyler sık sık temizlenmelidir. Bu yüzeylerin sık sık temizlenmesi ve ellerin sık sık yıkanması, bulaşma riskini de en aza indirecektir.
-Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgâhı, oyuncaklar, vb.) günlük temizlikte kullanılan deterjanlar ve çamaşır suyu ile temizlenmesi yeterlidir.
-Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve kap kacağın ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur. Ancak hastaya ait eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır.
Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?
Grip tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalık belirtilerinin başladığı ilk 48 saat içinde alınan tedavi çok daha etkilidir. Ancak kişi kesinlikle kendi başına ilaç kullanmaya karar vermemelidir. Grip çoğunlukla 7 gün içinde kendiliğinden iyileşse de bazı durumlarda hastalık kötü seyredebilir. Grip farklı bir hastalığa neden oluyorsa ve kişinin ateşi düşmüyorsa, mutlaka hekime başvurulmalıdır. Ağrılı yutkunma, kalıcı öksürük, baş ağrısı, nefes alma güçlüğü, tıkanıklık, kusma gibi belirtilerin şiddetlenmesi durumunda da grip farklı bir hastalığa yol açmış olabilir. Bu gibi durumlarda hekime başvurulmalıdır.